Creatieve tips om de ideale locatie te scouten voor je volgende filmopname

Een geschikte locatie vinden voor je filmopname is niet altijd even gemakkelijk. Toch is het vinden van een gepaste locatie uiterst belangrijk om je volgende project naar een hoger niveau te tillen. De grote filmstudios werken met location scouts die fulltime op zoek gaan naar locaties, maar niet elke productie heeft daar een budget voor.

In deze blogpost geef ik graag enkele tips die toepasbaar zijn in België (en Nederland) om een geschikte locatie te vinden voor je volgend project. Vaak kan je met een laag budget toch een gepaste locatie vinden, de opsomming hieronder is gerangschikt volgens geschatte prijsklasse.

Tijdens de zoektocht is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Ligt de locatie in het midden van het centrum? Passeert er een tramlijn naast de locatie? Dit zijn elementen die invloed kunnen hebben op het geluid. Je wil niet om de 10 minuten eventjes wachten, zoek daarom beter meteen naar een locatie die iets meer afgelegen ligt. Door niet in een centrum te werken, is de kans op een goede bereikbaarheid ook meteen groter. Je zal er meer auto’s kunnen parkeren, en de parking zal vaak goedkoper zijn. Controleer daarnaast ook of er voldoende stopcontacten aanwezig zijn zodat al je apparaten van stroom voorzien kunnen worden.

Het RITCS-platform

Prijsklasse: €

Het RITCS-platform is in de eerste plaats bedoelt als een groep voor de studenten van het RITCS (ofwel het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound), een gerenommeerde filmschool in Brussel. Deze groep laat toe studenten hulp te vinden voor hun projecten. Tegenwoordig wordt het platform ook vaak gebruikt door productiehuizen die op zoek zijn naar freelancers voor specifieke opdrachten.

Bij het zoeken naar locaties kan je via de zoekfunctie van deze groep erg veel informatie vinden. Studenten vragen hier vaak om tips voor specifieke locaties. Indien je op zoek bent naar bijvoorbeeld een kasteel, dan hoef je maar op ‘kasteel’ te zoeken en je krijgt meteen verschillende berichten met verschillende potentiële locaties. Helpt de zoekfunctie je niet verder? Plaats dan gerust zelf een berichtje met waar je specifiek naar op zoek bent en de 6000+ leden zullen je maar al te graag helpen.

Regionale Facebookgroepen

Prijsklasse: €

Bijna elke gemeente in België heeft wel zijn eigen Facebookgroep. De community van deze groepen wonen in die regio, en kennen dus het gebied als geen ander. Indien je op zoekt bent naar een filmlocatie in die specifieke regio, dan het dus zeker geen kwaad om hier eens in te polsen. De mensen zijn vaak erg behulpzaam en geven je maar al te graag enkele tips. Soms bieden mensen zelf hun eigen huis aan, en kan jij op een unieke locatie gaan filmen.

Privé-accommodaties via AirBnb

Prijsklasse: €€

Op AirBnb staan veel prachtige locaties en die hoeven niet enkel te dienen om te overnachten. Hiertussen staan vaak unieke locaties die je kan gebruiken voor je volgende productie. Indien je hiervoor zou kiezen, verwitten je best eerst de eigenaar. Zo kan je ook afspreken om eerst eens de locatie te bezoeken. Hiervoor heeft AirBnb de optie om berichten te sturen alvorens te boeken. Let wel op, AirBnb filtert emailadressen en telefoonnummers uit privéberichten. Wil je een e-mailadres doorsturen, wees dan creatief en type niet ’[email protected]’ maar type ’email at adres punt be’. Zo kan de eigenaar het adres zien, en kunnen jullie verder afspreken via mail.

Evenementenlocaties via DNLS

Prijsklasse: €€€

DNLS is een gespecialiseerde website in het vinden van vergaderzalen of trouwlocaties. De database beschikt over een grote hoeveelheid prachtige locaties maar die kosten ook vaak erg veel geld. Het kan geen kwaad om de locaties rechtstreeks te contacteren. Indien je hen uitlegt dat je hier graag zou willen filmen met een kleine crew, dan kan er zeker onderhandeld worden over de kostprijs.

Nog steeds geen locatie gevonden?

Ben je nog steeds op zoek naar een locatie? Stuur mij dan gerust een berichtje via het contactformulier en hopelijk kan ik je verder helpen.